Hampir 2 minggu Yasin Sulaiman ‘di dalam’, akhirnya Syed Saddiq menghadap keluarga Yasin

Uncategorized

AKHIRNYA Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mengetahui mengapa namanya ‘dipetik’ komposer dan penyanyi nasyid Yasin Sulaiman ketika dihadapkan ke mahkamah atas tvduhan mengedar d4dah jenis g4nja pada 31 Mac lalu.

Ujar Syed Saddiq, dia kesal apabila baharu menyedari bahawa penyanyi lagu Mimpi Laila itu pernah menulis mesej yang disifatkan sebagai ‘cry for help’ di Facebook pada Oktober lalu.

Sehubungan itu Syed Saddiq meluangkan masa mengadakan pertemuan dengan keluarga Yasin pada Rabu.

“Tadi saya sempat berjumpa dengan keluarga Yasin. Saya mohon maaf kepada saudara Yasin sebab terlepas pandang post saudara pada Oktober lalu.

Syed 1

Syed Saddiq berkongsi perkara itu di Instagram.

“Ia adalah suara meminta pert0longan bukan sahaja untuk Yasin tetapi untuk orang lain yang menderit4 dan memerlukan g4nja perubatan sebagai rawatan.

“Tidak ada mak ayah yang nak tengok anak mereka s4kit dan masuk penj4ra sebab cari rawatan. Ibu bapa hanya mahukan yang terbaik untuk kesihatan anak-anak,” kata Syed menerusi Instagram pada Rabu.

Sebelum ini, nama Syed Saddiq dipetik oleh Yasin yang kini dit4han atas dua pertvduhan mengedar dan menanam 17 pokok g4nja di kediamannya di Kota Damansara.

Dalam pada itu, Syed Saddiq memberitahu ibunya juga mer4yu agar dia membantu Yasin yang dianggap layak menerima rawatan untuk kesihatannya.

“Mama saya pun mer4yu, mohon bantu saudara Yasin. Saya ada jumpa mak ayah yang terpaksa beli Cann4bidiol atau CBD dari luar negara untuk anak-anak mereka. Doktor-doktor pun ada cuba bantu dapatkan CBD untuk pes4kit.

“Mereka layak untuk mendapatkan perubatan untuk kesihatan mereka. Perkara ini melibatkan hidup dan m4ti,” ujarnya,

Tidak ada mak ayah yang nak tengok anak mereka s4kit dan masuk penj4ra sebab cari rawatan.

SYED SADDIQ

AHLI PARLIMEN

Sementara itu, Syed Saddiq turut memberitahu Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga sudah mengeluarkan kan4bis atau g4nja dari senarai nark0tik.

“Saudara Yasin yang kita kenal ini baru satu, tapi ada banyak lagi Yasin yang kita tak kenal mungkin dah dihvkum dan tidak mendapat rawatan yang betul. Undang-undang pengharaman perubatan kan4bis dah lapuk.

“WHO sendiri dah keluarkan kan4bis dari senarai nark0tik. Realitinya, bila cakap mengenai r0kok, rok0k membvnuh lapan juta orang setiap tahun, di Malaysia sahaja 27,000.

“Alk0hol pula tiga juta kem4tian setiap tahun. Tapi bila bercakap hal kan4bis untuk perubatan, tiba-tiba ia menjadi satu tabo0 dan tindakan hvkuman undang-undang dikenakan. Ingat, pes4kit bukan penjen4yah!” tegasnya.

Syed 2

Yasin did4kwa atas pertvduhan mengedar d4dah jenis g4nja.

Untuk rekod, Yasin berdepan hvkuman m4ti selepas did4kwa di Mahkamah Majistret Petaling Jaya atas pertudvhan menged4r d4dah jenis g4nja di sebuah kondominium pada 24 Mac lalu.

Tertvduh did4kwa mengikut Seksyen 39B (1)(a) Akta Dad4h Berbahaya 1952 dan boleh dihvkum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama yang memperuntukkan hvkuman penj4ra seumur hidup atau g4ntung sampai m4ti dan jika tidak dihvkum m4ti hendaklah diseb4t maksimum 15 seb4tan, jika sabit kesa4ahan.

Menerusi laporan mStar, bagaimanapun tiada pengakuan direkod daripada tertvduh kerana kes itu terletak di bawah kuasa Mahkamah Tinggi.

Dalam prosiding berasingan di hadapan Hakim Mahkamah Seksyen, Norshila Kamaruddin, Yasin mengaku tidak bersalah atas pertvduhan menanam 17 pokok dalam pasu plastik berisi tanah merah yang mana daripadanya Kan4bis (g4nja) yang diperolehi secara terus atau tidak langsung pada tempat, waktu dan tarikh sama.

Bagi kesalahan itu, tertvduh didakwa mengikut Seksyen 6B(1)(a) Akta D4dah Berb4haya 1952 yang boleh dihvkum dibawah Seksyen 6B(3) akta sama Kanun Keseks4an yang memperuntukkan penj4ra seumur hidup dan seb4tan tidak kurang daripada enam kali, jika sabit kes4lahan.

Sumber : mStar

Leave a Reply

Your email address will not be published.