Tengah Beratur Nak Beli Roti John, Sekali Peniaga Boleh Ubah Tanda Harga Depan Mata!

Uncategorized

Perniagaan merupa kan salah satu aktiviti yang sangat mulia. Ia merupakan ibadah dan juga sunnah Rasulullah.Bagi mereka yang berniaga dengan amanah, mereka turut dijanji kan balasan syurga bersama para nabi, para solihin dan syuhada.

Sabda Rasulullah: Peniaga yang boleh dipercayai dan beramanah akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai (siddiqin) dan orang-orang yang m4ti syahid. – [HR Tarmizi 1130].

Apabila pergi ke bazar Ramadan, harga yang berpatutan dengan makanan yang di ingini pasti nya akan menjadi keutaman para pelanggan. Mana tidaknya, sedikit se banyak p0ket mereka rasa ter jamin.

Walau bagaimanapun, kadang kala sikap peniaga yang mengvbah atau tidak memaparkan harga sebenar kepada pelanggan sememangnya agak mengecew4kan.

“Beratur panjang auto naik harga live.”

Hal yang sama dilalui seorang pengguna TkT0k dikenali sebagai Wansafiqboh ini apabila memapar kan seorang peniaga yang bertindak menukar harga di depan matanya.

Difahamkan, ketika itu dia bersama rakan nya turut beratur bagi membeli makanan yang dijual dan secara tidak sengaja terakam inslden ter sebut.

“Kena sc4m mat, tadi beratur RM7, nak sampai jadi RM8,” luah pemuda tersebut.

VIDEO

@wansafiqboh

Beratur panjang auto naik harga live mat 🤣

♬ original sound – Wansa


Bagaimanapun, tidak dapat dipasti kan sama ada pemuda tersebut teruskan membeli atau sebalik nya.

SUMBER:(wansafiqboh)/Redaksi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *