“Mengikut Doktor, Jangka Hayat Saya Berakhir Jun Ini” – Roslan Aziz

Uncategorized

Bagi yang meningkat remaja pada awal 90-an, mereka sudah pa$ti mengenali figura bernama Roslan Aziz yang suatu ketika dahulu merupakan seorang penerbit, pengasas dan syarikat rakaman pertama Malaysia, Roslan Aziz Productions (R.A.P).

Tidak pernah terl1ntas akan berl4ku padanya.

Namun, Roslan Aziz hari ini bukan lagi Roslan Aziz dahulu yang pernah mencetu$ rev0lusi muzik tanah air. Beliau kini diuj1 dengan kan$er l1mfoma atau kan$er drah.

Dalam tempoh yang sangat s1ngkat, b4rah tersebut sudah mula melepa$i tahap empat.

Pada 1 November 2021 beliau mengadv $akit pervt yang agak berat sehingga memak$anya berjumpa dengan doktor bagi mendapatkan rawat4n.

Melihat ke4daannya yang tidak bermaya, Roslan dicadangkan untuk menjalan1 pemer1ksaan menyeluruh termasuk uj1an dar4h dan pemer1ksaan (MRI).

“Sudah tentu mula-mula saya amat ber$edih apabila doktor menge$ahkan saya mengh1dap kan$er tetapi saya sangat bersyukur walau did1agnos kan$er, ke4daan saya tidaklah begitu tervk.

Saya $edar bahawa hidup yang akan saya lalui sangat singkat kerana penghujung kan$er itu adalah mat1,” kata Roslan berkongs1 cerita ke4daannya kepada Awani dalam pertemuan di kediamannya di Kampung Datuk Keramat di sini, baru-baru ini.

Namun, di sebalik ke$ukara itu, Roslan mengagumi kebesaran ALLAH menghadirkan hikmah yang besar.

“Saya bersyukur sebab ada keluarga dan kawan-kawan yang baik, yang betul-betul ambil berat tentang saya.

Kan$er juga menyedarkan saya bahawa dalam dunia ini, kita tidak boleh berseorangan. Keluarga dan kawan sangat pent1ng.

Tanpa bersel1ndung, Roslan juga terbuka membicarakan s0al kemat1an yang diaku1 beliau semakin dekat dengan setiap seorang daripada kita.

Apa lagi berita kemat1an seorang demi seorang penggiat seni yang sampai ke telinga menyebabkan Roslan sudah bersedia untuk dijemput pulang oleh Yang Maha Esa.

“Saya diberitahu oleh doktor hanya ada masa sehingga enam bulan untuk hidup. Kalau dibuat kira-kira Jun ini hayat saya berakhir.

“Sepanjang hidup, apa yang saya kehendaki semuanya sudah saya lalu1 dan lakukan. – Awani

“Saya tahu saya akan mat1, jadi saya kena buat persiapan. Tiada apa-apa yang perlu ditangis1 lagi, cuma saya tidak akan berjumpa dengan isteri saya lagi, begitu juga dengan anak-anak,” kata Roslan sambil merenung wajah isterinya, Sopphilea Hamid yang setia menemaninya sepanjang wawancara itu berlang$ung.

Dalam wawancara itu, Roslan tidak lekang-lekang menyatakan rasa terima kasih secara terbuka kepada wanita itu kerana setia mendampinginya di masa dia diuj1 dengan ke$akitan.

Sumber: Sinar Harian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *