Dramatis Aripah Damanhuri meningg4l dunia akibat jangkitan kuman

Uncategorized

LEBIH sebulan dirawat di Hospital Kuala Lumpur akibat jangkitan kuman pada seluruh organ, dramatis Aripah Damanhuri, 73, disahkan meninggal dunia pada pukul 8.15 pagi, Selasa.

Berita itu disahkan oleh anak bongsu kepada pelakon itu iaitu Fais Nurpais Ismail ketika dihubungi mStar.

Menurut Fais, jen4zah ibunya masih berada di hospital dan akan dibawa ke surau Al Tarbiyah Taman Melewar kemudian disemadikan di anah Perkuburan Raudhatul Sakinah Taman Batu Muda.

Kemudian akan bawa jen4zah pergi ke surau Tarbiyah Taman Melewar untuk urusan solat.

FAIS NURPAIS ISMAIL

ANAK ARIPAH DAMANHURI

“Ya, mak baru saja meningg4l pada pukul 8.15, tadi di wad 23, HKL. Jen4zah masih berada di wad dan Insya-Allah urusan mandi dan kafan akan dilakukan di HKL melalui foresik.

“Kemudian akan bawa jen4zah pergi ke surau Tarbiyah Taman Melewar untuk urusan solat. Insya-Allah jen4zah akan dikebumikan di Raudhatul Sakinah , dekat area Batu Muda.

“Cumanya pukul berapa sampai sana, saya akan maklumkan kemudian… Insya-Allah,” kata Fais.

Pada 23 April lalu, Aripah Damanhuri, 73, dimasukkan ke HKL kerana paras oksigen menurun dan terpaksa ditIdurkan selepas disyaki mendapat j4ngkitan kum4n dalam paru-paru.

Anaknya, Fais Nurpais memaklumkan Aripah diberikan bantuan pernafasa selain semua jenis ubat penguat j4ntung sudah dihentikan.

Aripah Normah Damanhuri

Aripah merupakan kakak kepada pelakon Normah Damanhuri.

Malah, org4n-org4n pelakon itu juga semakin sembuh daripada j4ngkitan kum4n.

Menerusi laporan mStar pada 10 Mei lalu, adik kepada Allahy4rham Aripah iaitu pelakon Normah Damanhuri berkata kakaknya ketika itu menunjukkan perkembangan positif.

Pelakon berusia 68, memberitahu, biarpun belum sedar sepenuhnya, namun kakaknya itu memberi respons setiap kali dipanggil.

Dalam pada itu, menerusi laman Facebook Fais juga meminta mana-mana pihak menghubunginya sekiranya arw4h mempunyai hutang yang belum selesai.

“Pohon sedekahkan doa kepqada mak ya. Kalau mak ada apa-apa hut4ng yang belum langsai, hubungilah saya, Insya-Allah,” tulisnya.

Allahy4rham mula bergiat aktif dalam bidang lakonan sejak 1980 an dan kekal aktif dalam televisyen dan filem.

Antara filem lakonannya iaitu Senario XX (2005) dan 8 Jam (2012) manakala drama berjudul Airmata Maria, Gerak Khas musim 11 dan Antara Maghrib dan Isyak.

Sumber :MSTAR

Leave a Reply

Your email address will not be published.