Pernah ‘Berhabis’ Wang Demi Kucing Jalanan, Pemergian Adibah Noor Diratapi Segenap Pencinta Kucing

Uncategorized

Di sebalik sosok tubuh yang boleh menyanyi, berlakon, mengacara dan membuat orang ketawa, Allahy4rhamah Adibah Noor juga sebenarnya merupakan seorang pencinta kucing.

Adibah Noor atau nama sebenarnya Adibah Noor Mohamed Omar telah kembali ke Rahmatullah kira-kira 7:30 malam semalam akibat k4nser ov4ri tahap empat.

Pemergiannya sangat dirasai di seluruh negara. Rata-rata warganet tidak menyangka arw4h pergi dalam sekelip mata tanpa diduga bahawa dirinya sedang menahan s4k1t selama ini.

Selain itu, kem4t1an penyanyi lagu single berjudul Terlalu Istimewa (2006) itu turut diratapi oleh sebahagian besar warga komuniti Group Pencinta Kucing di Facebook.

Menerusi satu perkongsian oleh Nur Hartini Hamzah, arw4h merupakan salah seorang artis yang sangat aktif membantu dan menyelamatkan kucing jalanan.

Memetik perkongsiannya, difahamkan arwah sendiri tidak pasti berapa banyak sudah kos yang telah dikeluarkan bagi menanggung segala keperluan kucing-kucing jalanan tersebut.

Tidak hanya makan dan minum, malah segala kos rawatan juga turut ditanggung arwah. Bagaimanapun arwah langsung tidak pernah ‘berkira’ untuk ‘berhabis’ wang demi ‘si bulus’ itu.

“Mari kita doakan semoga segala kebaikannya pada kucing-kucing itu diberi ganjaran pahala yang berlipat ganda dari Allah. Aamin,” jelasnya.

Perkongsian itu telah membuatkan para warga di group Facebook tersebut tersentuh hati dan membanjiri ruangan komen meratapi pemergian arw4h.

Menurut seorang individu bernama Adinda Mawar, dia mendoakan agar arw4h ditempatkan dalam golongan yang paling tinggi darjatnya.

Gambar: Facebook Kumpulan Pecinta Kucing

Sementara itu, seorang individu lain, Fazliana Zainuri turut beranggapan bahawa kesemua kucing itu akan merindui tuan mereka dan mendoakan r0h arw4h dicucuri rahmat.

Gambar: Facebook Kumpulan Pecinta Kucing

Tambahan pula, individu bernama Nick Muezza dan Qawira Awang turut menceritakan pengorbanan arw4h Adibah Noor terhadap kecintaannya pada makhluk Allah itu.

Gambar: Facebook Kumpulan Pecinta Kucing
Gambar: Facebook Kumpulan Pecinta Kucing

Terdahulu, arw4h pernah memuat naik mengenai kucing peliharaannya yang telah pergi men1ngg4lkannya pada 10 Disember 2021 lalu.

Dalam perkongsian yang dimuat naik di Instagram miliknya, arw4h menjelaskan kucing kesayangannya, Bobby yang sudah m4t1 berada dipangkuannya.

Jelasnya lagi, Bobby merupakan kucing yang hidup bersamanya sejak 15 tahun lalu.

“Bobby baru sahaja m4t1 dalam pangkuan tangan saya.

“Terima kasih Allah atas Kurnia dan Kasih Sayang Mu yang telah Kau salurkan melalui Bobby yang Kau hantar kepadaku 15 tahun yang lalu ketika aku jatuh tersungkur.

“Syukur Alhamdulillah. Bobby mesti gembira kat syurga ok sayang. Tunggu ma kat sana ya. Bobby doa untuk ma ya sayang,” tulisnya.

Namun, siapa yang menyangka bahawa kini, tuannya pula yang menyusul Bobby ke sana.

Arwah dikatakan menghidap k4nser ov4ri tahap empat dan disahkan men1ngg4l dunia semalam pada jam 7.30 malam di Hospital  Gleanagles.

Latar belakang Adibah Noor

Adibah Noor Binti Mohamed Omar ataupun lebih mesra dikenali Adibah Noor, 52 tahun lahir pada 3 September 1970 di Kuala Lumpur. Arwah merupakan seorang pelakon dan penyanyi Malaysia yang dikenali ramai.

Sebelum bergelar pelakon, Adibah merupakan seorang guru Bahasa Inggeris selama dua tahun di sebuah sekolah di Petaling Jaya. Beliau juga adalah lulusan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Arwah pertama kali mengikuti pertandingan nyanyian, Suara 90-an Nescafe dan menjadi johan pada tahun 1994.

Beliau banyak terlibat dalam industri seni tanah air seperti Gegar Vaganza 2021, filem Sepet (2005), Oh My English! (2012, 2013, 2017), Mamak Cupcake (2014) dan album Terlalu Istimewa (2005) serta Teman (2010).

Antara anugerah yang pernah diterimanya termasuklah Anugerah Juara Lagu 2006 (Vokal Terbaik) lagu Terlalu Istimewa, Anugerah Industri Muzik Malaysia 2011 (AIM) kategori lagu Pop Etnik Terbaik dan Anugerah Majlis Majlis Pengkritik Filem Kuala Lumpur 2018 kategori Pelakon Pembantu Wanita Terbaik.

Semoga Allahyarhamah Adibah Noor ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang beriman. Salam takziah, Al-Fatihah.

Sumber : Siakap Keli

Tunggu dulu, anda tentu juga tidak mahu ketinggalan untuk mengetahui kisah-kisah yang disediakan menarik ini di bawah seperti berikut:

Leave a Reply

Your email address will not be published.